Segédlet az egyéni vállalkozás indítását, működését segítő kamarai tájékoztató szolgáltatáshoz

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosításnak megfelelően 2020. július 1-jétől a gazdasági kamarák feladata, hogy az egyéni vállalkozási tevékenységet indítani szándékozókat tájékoztassák az általuk végezni kívánt tevékenységek képesítési követelményeiről, az engedélyezési, bejelentési kötelezettségekről.

 

Amennyiben információra van szüksége a témában vállalkozása indításához, az alábbi formában tájékozódhat a kamarai hálózat segítségével:

 

1.) Keressen rá a tevékenységre az e-TUs elektronikus tájékoztató felületen!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy új információs felület létrehozásával könnyíti meg az érdeklődők számára az információgyűjtést. Az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához hasonlóan az e-TUS rendszerben is TEÁOR számra és elnevezésre, illetve ÖVTJ kódra és elnevezésre lehet keresni. (Amennyiben az érdeklődőknek az elnevezésekkel, kódokkal kapcsolatban további információra lenne szükségük, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján az osztályozások menüpontban jutnak további információkhoz.)

A rendszer tájékoztatást ad arról, hogy egy adott tevékenység bejelentés- vagy engedélyköteles-e, illetve mely hatósághoz szükséges fordulni egy esetlegesen fennálló kötelezettség teljesítése érdekében. Mindemellett megmutatja azt is, hogy az adott tevékenység folytatásához szükséges-e szakképesítés. Amennyiben egy tevékenység szakképesítéshez kötött, a rendszer tájékoztatást ad a jogszabályban előírt szakképesítés(ek) pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is.

A tájékoztató rendszer elérhető az alábbi linkre kattintva: https://e-tus.hu/etuspublic/

 

2.) Amennyiben további információk szükségesek, küldje meg kérdését írásban a kamara tanácsadóinak!

Tájékoztatás kéréséhez, kérjük töltse ki űrlapunkat! A megadott válaszai alapján tudunk pontos választ adni a felmerülő kérdésére. A megkeresésére nyújtott tájékoztatásunkat, nyolc napon belül, elektronikus formában küldjük meg a megadott e-mail címre.

Az űrlap elérhető: IDE KATTINTVA