Jövő hét elejére várható a gazdaságélénkítés

2020.03.31.

A kormány Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervét mutatja be április 6-án, vagy 7-én,  A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája.

 

Orbán Viktor kormányfő a gazdasági kamarák, valamint a jegybank és a vállalkozói érdekképviseletek vezetőivel folytatott videókonferenciáján jelentette be, hogy a kormány napokon belül bemutatja Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési, a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervét. 

A célokat segíti az idei költségvetés radikális átalakítása és a már készülő jövő évi büdzsé. A költségvetést hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez és az év végéig előre jelzett változásokhoz, teljesen új büdzsét készíteni ugyanakkor nincs értelme, mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem lehet tudni, mi történik a közeljövőben.

Átfogó, a munkahelyek megvédését és a hazai vállalkozásokat előnyben részesítő válságkezelésre tett részletes javaslatokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK. A szervezet úgy látja, az állami szerepvállalás dominanciája mellett a vállalkozásoknak, vagyis a munkaadóknak és a  munkavállalóknak is részt kell venniük a tehervállalásban, elsődleges feladat a kínálati oldalon jelentkező krízis kezelése.

Az MKIK álláspontja szerint az új koronavírus-járvány egy globális méretű humán-, fizikai- és gazdasági válság is egyben. Mindez magával vonja, hogy nem elegendő csupán a gazdasági válságkezelésre koncentrálni, sőt egyértelműen megállapítható, hogy rövid távon a humán, fizikai tényező elsőbbséget élvez. Az MKIK a kialakult helyzet komplexitását tekintve, offenzív gazdaságpolitikai magatartásra tett javaslatot. 

 

A fenti alapelvek figyelembe vételével az MKIK második „Kríziscsomagja” az alábbi azonnali intézkedések eszközölésére terjed ki:

1.    Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása
2.    Munkahelymegtartás biztosítása és a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése 
3.    Életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása
4.    Szolidaritási, közjót biztosító intézkedések

 

(forrás: MTI)