A HKIK Etikai Bizottsága kiáll a tisztességes kereskedők mellett

2020.03.29.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Etikai Bizottsága kiáll a tisztességes, korrekt magatartást folytató megyei kereskedő és termelő cégek mellett, és támogatja a hatóságok fellépését azon vállalkozásokkal szemben, akik indokolatlanul magas árréssel dolgoznak, vagy megtévesztő hirdetésekkel, hamis ígéretekkel buzdítanak vásárlásra. Az ilyen kereskedelmi magatartással szemben a bizottság támogatjuk a hatóságok fellépését. 

 

Fogyasztói bejelentések alapján, az alábbi területeken érzékelhetőek visszaélések:

o    Fertőtlenítők: olyan termékeknek tulajdonítanak fertőtlenítő, vírusölő tulajdonságot, melyen nem szerepelnek összetevők, vagy tudományosan nem bizonyított vírusölő hatásuk.
o    Termelői, kereskedői áremelés: a pánikvásárlásoknak köszönhetően bizonyos termékek kereslete megnövekedett, melynek hatására fogyasztói áruk többszörösére emelkedett. 
o    Online kereskedelem: Az utóbbi egy-két hétben drasztikusan megnőtt a webáruházak és az online vásárlások száma. Azt tapasztaljuk, hogy több kereskedő nem rendelkezik megfelelő raktárkészlettel, így nem tudja teljesíteni a webáruházban kínált szállítási határidőt. A vásárlói bizonytalanságot fokozza az is, ha a fizetés előre utalással történt. 

 

Tudjuk, hogy a fokozott mennyiségű áruszállítás, az intenzív higiéniai előírások betartása, az esetleges megnövekedett bér, a beszállítói láncok szűkülése többlet költségeket jelentenek a vállalkozások részére. 

Javasoljuk a vállalkozásoknak a beszállítóikkal való folyamatos tárgyalásokat. Mérjék fel a piaci lehetőségeiket és amennyiben lehetséges versenyeztessék meg a cégeket, indokolt esetben váltsanak beszállítót.

 

A vásárlóktól pedig azt kérjük, legyenek türelmesek és megértőek egymással, a kereskedelmi egységben dolgozókkal, és vásárlásaik során legyenek körültekintően és megértőek, lehetőség szerint részesítsék előnyben a helyi termékeket és üzleteket. Vásárlás előtt tájékozódjanak a termékek eredetéről, összetételéről, ellenőrizzék a webáruház üzemeltetőjét, olvassák el fizetési, szállítási és visszaküldési feltételeket online vásárlásaik során.  

 

Vigyázzunk egymásra.